Kada se kupaonski namještaj smoči

Vlaga u kupaonici može biti problem za kupaonski namještaj. Kapljice vode iz umivaonika, WC školjke, tuša i kade šire se u kupaonicu i rezultiraju visokom vlagom, koja može oštetiti namještaj ako nije izrađen prema kupaonskim uvjetima. A samo prozračivanje kupaonice nije dovoljno.

Ako vlaga dospije u drvo, zahvaćena područja mogu početi bubriti.Vlažne drvene ploče na kupaonskom namještaju također mogu promijeniti oblik. U najgorem slučaju, ladice i vrata kupaonskih elemenata možda više neće ispravno pristajati. No, možete spriječiti sve vrste problema u kupaonici odabirom pravog namještaja.

Na što treba pripaziti pri kupnji kupaonskog namještaja?

Dva su bitna čimbenika pri odabiru kupaonskog namještaja: materijal od kojeg je namještaj izrađen i površina kupaonskog namještaja.

Materijal koji se koristi

Drvo je najčešći materijal koji se koristi za kupaonski namještaj. Dolazi u raznim oblicima: šperploča, iverica, MDF ploče ili puno drvo. Ovisno o svom sastavu, drvo će različito reagirati na vlagu u zraku pa se razlikuje u pogledu prikladnosti za kupaonski namještaj.

  • Šperploča je dobar izbor. Daleko manje mijenja oblik nego puno drvo jer se lijepi unakrsno. Bubrenje zbog vlage nije ni približno problem kao kod drugog drva. Materijal je također vrlo otporan na savijanje i lako se spaja; drugim riječima, to je funkcionalan, dobar izbor za kupaonski namještaj.
  • MDF ploče sastoje se od razgrađenih drvenih vlakana koja su pomiješana s ljepilom i prešana. Površina je prekrasno glatka što znači da je dobra za folije i lakove. Međutim, one su mnogo teže od iverice. Prilično su otporne na vodu i stoga su savršeno prikladne za upotrebu u kupaonskom namještaju. S dobrom folijom ili lakom, plijesan ili bubrenje ne predstavljaju problem.
  • Iverica u svom sirovom obliku nije prikladna za kupaonice jer pod utjecajem vlage nepovratno bubri. To se, međutim, može izbjeći dobrom površinskom obradom. Garnitura kupaonskog namještaja od iverala ovisi o kvaliteti površinske obrade.
  • Puno drvo brzo bubri kada je izloženo vlazi. Ni najbolje građevinske mjere to ne mogu promijeniti. Štoviše, relativno je skupo. Stoga ne savjetujemo kupaonski namještaj od punog drva bez površinske zaštitne obrade.
Geberit VariForm kupaonski namještaj

Površinske obrade

Drvne materijalie koji se koriste u kupaonici potrebno je površinski obraditi, odnosno premazati. Dostupne su razne varijante.

Folije su najjednostavnije, a ujedno i najjeftinije. Kvaliteta je odlučujući faktor. Jeftine folije na kupaonskom namještaju osjetljive su na ogrebotine i sklone su guljenju. A onda voda može oštetiti namještaj. S druge strane, visokokvalitetne debele folije, kakve koristi Geberit, robusne su i lake za održavanje.

  • Melamin je laminat izrađen od smole, dekor papira i prozirnog gornjeg sloja. Materijal je vrlo robustan – i stoga dobar izbor za kupaonicu.
  • Pravi drveni furnir lijepi se na iveral ili MDF ploče kao sloj drva debljine oko jednog milimetra. Izgleda vrlo slično namještaju od punog drva. S furnirom namještaj je jeftiniji, ali izdržljivijii nego kada je izrađen od punog drva. Naravno, frontu od pravog drva potrebno je premazati, lakirati ili izbijeliti jer je inače osjetljiva na visoku vlažnost u kupaonici.
  • Lak pruža popularan efekt visokog sjaja za kupaonski namještaj. Postupak lakiranja je složen: nakon lakiranja površina se mora brusiti i polirati.
  • Staklo ima dobro poznatu prednost da je potpuno neosjetljivo na vlagu. Kada je riječ o kupaonskom namještaju, staklo se najčešće kombinira s MDF pločom ili iveralom koja se najčešće boji u bijelo, crno ili antracit sivo. Staklo daje efekt visokog sjaja i dodatno štiti kupaonski namještaj od vlage.

Koju ćete kupaonicu odabrati?

Savršena kupaonica ispunjuje čitav niz želja i zahtjeva. Međutim, koje su Vaše potrebe? Važan Vam je prostor, čistoća ili možda dizajn? Želite li proizvode jednostavne za upotrebu ili preferirate dodatnu udobnost koju Vam pruža npr. tuš WC Geberit AquaClean? Ili Vam je važan univerzalan dizajn? Bez obzira na Vaše potrebe, mi Vašu svakodnevicu činimo lakšom zahvaljujući pametnim rješenjima za kupaonice.

Više prostora u kupaonici
Veća čistoća u kupaonici
Funkcionalniji dizajn u kupaonici
Veća udobnost u kupaonici
Bolja prilagodljivost za osobe s invaliditetom u kupaonici
Jednostavnije korištenje