Sigurni od legionele

Legionele su bakterije koje zasigurno ne želimo u našim tijelima. No, budući da se šire u vodovodnim cijevima, dobra je pripaziti na njihovo stanište.

Jeste li znali da milijuni sićušnih malih stvorenja poskakuju u vašim cijevima, duboko skrivenim i nevidljivim za ljudsko oko? Ovdje govorimo o legionelama i drugim bakterijama koje se pojavljuju u prirodi i u našim sustavima pitke vode. Stajaća voda i temperature između 25 i 50 ° C idealni su uvjeti za njihovu neopaženu reprodukciju.

Bez straha od legionele

Ilustracija legionele u vodi

Legionele su vrsta bakterija koje zasigurno ne želimo u ljudskom organizamu. Na primjer, prilikom tuširanja ispiru se iz glave tuša u sitnim kapljicama vode i mogu se udahnuti. Neki od njih se nezapaženo transportiraju u naša pluća i tamo nastanjuju putem dišnih putova. Za zdrave ljude bez ikakvog imunološkog nedostatka, legionela ne može nanijeti mnogo štete. No, situacija je drugačija za osobe s oslabljenim imunološkim sustavom.

Kako ne biste uopće oboljeli, važno je potpuno zamijeniti vodu u cijevima nakon dugog razdoblja zastoja - na primjer, u kući za odmor koja mjesecima nije bila useljena. “Voda u cijevima za pitku vodu mora se zamijeniti najkasnije nakon 72 sata, inače cijevi brzo postaju raj za klice i bakterije poput legionele zbog ustajale vode i temperatura između 25 i 45 ° C“, izvješćuje Beat Aebi, Product Manager za cijevne sustave u Geberitu.

Beatovi savjeti za izbjegavanje legionele u vodi za piće

  • Legionele umiru pri temperaturama vode iznad 50 ° C. Imajući to na umu, pazite na ulaznu temperaturu polaza bojlera za pohranu vode i uvijek je držite iznad 55 ° C.
  • Nakon duljih razdoblja odsutnosti, preporučujem ispiranje cijevi za toplu i hladnu vodu u vašoj kući (vikendici) oko dvije minute. To posebno uključuje armature i glave tuša. Za to vrijeme izbjegavajte kupaonicu.
  • Legionella se također može naseliti izravno na mjestu upotrebe. Imajući to na umu, redovito uklanjajte kamenac s tuš kabina i aeratora slavine - mlaznica na slavinama u kuhinji i kupaonici. Možete jednostavno odvrnuti oboje, namočiti ih u bilo koje standardno sredstvo za uklanjanje kamenca i ponovno ih pričvrstiti nakon čišćenja.
  • Slavine su potencijalna mjesta za nakupljanje legionele i drugih bakterija. Imajući to na umu, organizirajte uklanjanje (većine) neiskorištenih slavina - poput onih u praonici rublja. Vanjske slavine za vodu trebaju biti zatvorene preko zime. Domar ili vodoinstalateri mogu osigurati da više nema vode u relevantnim odjeljcima cijevi.
  • Vlasnici kuća trebali bi redovito angažirati vodoinstalatera za provjeru filtera za vodu za domaćinstvo koji po potrebi može zamijeniti filter. U stambenoj zgradi će se to obično obaviti prilikom redovnog održavanja. U slučaju akutnog problema s legionelom, moglo bi biti preporučljivo koristiti privremeno sanitarno ispiranje, poput Geberit Rapid sanitarnog ispiranja. Ovo se može pričvrstiti na odgovarajući odjeljak cijevi kako bi se vaš sustav pitke vode vratio u stanje bez ikakvih velikih prepravki ili troškova.

Možete biti sigurni da će, slijedite li ove savjete, legionela teško proći kroz cijevi za pitku vodu.

Proizvodi za kupaonicu

Koju ćete kupaonicu odabrati?

Savršena kupaonica ispunjuje čitav niz želja i zahtjeva. Međutim, koje su Vaše potrebe? Važan Vam je prostor, čistoća ili možda dizajn? Želite li proizvode jednostavne za upotrebu ili preferirate dodatnu udobnost koju Vam pruža npr. tuš WC Geberit AquaClean? Ili Vam je važan univerzalan dizajn? Bez obzira na Vaše potrebe, mi Vašu svakodnevicu činimo lakšom zahvaljujući pametnim rješenjima za kupaonice.

Više prostora u kupaonici
Veća čistoća u kupaonici
Funkcionalniji dizajn u kupaonici
Veća udobnost u kupaonici
Bolja prilagodljivost za osobe s invaliditetom u kupaonici
Jednostavnije korištenje