Bijela, boja s mnogo aspekata

Jeste li se ikad zapitali zašto je bijela boja toliko popularna u kupaonici i shvatili da ova boja ne mora uvijek izgledati jednako?

Svatko tko je ikada stao ispred police s bijelim bojama zna da bijela boja ima mnogo nijansi. Postoji oko 100 bijelih nijansi. Opcije uključuju staru bijelu, polarno bijelu, bijelu boju bjelokosti i još mnoge druge - i gotovo ćete sigurno u jednom trenutku naići na opis “alpska bijela“.

Alpsko bijela: koja je to boja?

Alpska bijela je malo toplija bijela nijansa posebno dizajnirana za kupaonice, zbog čega je ponekad poznata i kao sanitarno bijela. Definirala ga je 1987. godine Europska organizacija Fachverband für Sanitär-Keramische Industrie (strukovno udruženje za industriju sanitarne keramike). Smatra se vrlo neutralnom. Alpsko bijela namijenjena je osiguravanju svježeg osjećaja u kupaonici, istodobno stvarajući veći osjećaj prostora i svjetlosti. Boja također predstavlja higijenu i čistoću. Općenito, kada je riječ o bijelim tonovima, dodir žute donosi osjećaj topline i udobnosti u prostor, dok hladnije plave i sive nijanse stvaraju hladniji izgled. Međutim, važno je biti svjestan da čak i točno definirana nijansa bijele boje može izgledati drugačije s različitim materijalima poput plastike, stakla ili keramike. Ovo je rezultat fizike vizualne percepcije.

Kako funkcionira naša percepcija boja?

Tri čimbenika igraju ulogu u percepciji: izvor svjetlosti, percipirani objekt i promatrač, budući da je naša percepcija boja i predmeta rezultat međusobne igre oka i mozga. Također, ključni čimbenik u našoj percepciji boje je kako promatrani objekt odražava svjetlost. Ako se 100 posto svjetlosti odbije natrag, vidimo čisto bijelu. Ako nema refleksije, vidimo crnu boju. Stanje površine je također važno: Izgrebani poklopac WC školjke ima drugu boju u usporedbi s poklopcem bez ogrebotina, na primjer.

Neutralne boje popularan su izbor za kupaonicu

Danas se klasična bijela boja još uvijek koristi za mnoge kupaonice. Baš kao i kuhinja, kupaonica je prostorija koja svojim izgledom i namještajem često ima bezvremenski dizajn. To objašnjava zašto mnogi vlasnici kuća preferiraju neutralne boje. Bijela boja nije prolazni trend. Ide uz sve, a ako se išta pokvari, općenito je lakše pronaći odgovarajuću zamjenu nego s drugim bojama.

Osjećaj za dizajn

“Nije lako dizajnirati kupaonicu usklađenu u boji u kojoj su svi predmeti iste bijele nijanse“, kaže Martin Rohrer iz Geberita, stručnjak za boje i materijale. Njegova preporuka? „Najbolje je da svoju sanitarnu keramiku kupite od jednog proizvođača i jedne kupaonske linije - to znači da možete izbjeći odabir umivaonika i WC školjke koji su malo drugačijih boja, na primjer. Također se možete igrati s kontrastima. Zašto bijelu keramiku ne kombinirati s namještajem u različitim bojama ili od drveta? Ali ljudima koji se žele što više pridržavati klasične bijele boje, savjetovao bih vam da radite sa šarenim dodacima poput kupaonskog tekstila kako biste kupaonici dali malo više boja i stvorili skladnu ravnotežu. “

Proizvodi za kupaonicu

Koju ćete kupaonicu odabrati?

Savršena kupaonica ispunjuje čitav niz želja i zahtjeva. Međutim, koje su Vaše potrebe? Važan Vam je prostor, čistoća ili možda dizajn? Želite li proizvode jednostavne za upotrebu ili preferirate dodatnu udobnost koju Vam pruža npr. tuš WC Geberit AquaClean? Ili Vam je važan univerzalan dizajn? Bez obzira na Vaše potrebe, mi Vašu svakodnevicu činimo lakšom zahvaljujući pametnim rješenjima za kupaonice.

Više prostora u kupaonici
Veća čistoća u kupaonici
Funkcionalniji dizajn u kupaonici
Veća udobnost u kupaonici
Bolja prilagodljivost za osobe s invaliditetom u kupaonici
Jednostavnije korištenje